
Kawę jako napój odkryto w XVIII wieku. Od tamtego czasu jest ona bardzo popularnym napojem, który zdobył nie jedno podniebienie. Dodajemy do kawy goździki, cynamon, pijemy różne rodzaje. Każdy z nas ma swój ulubiony sposób na ten napój. Jednym z nich jest użycie spieniacza do mleka.
Czym jest spieniacz do mleka?
Na rynku występuje kilka rodzajów spieniaczy do mleka. Ich głównym zadaniem jest zamiana mleka w aksamitną, delikatną piankę. Napowietrza on zimne lub ciepłe mleko, dzięki czemu powstaje spienione mleczko. Chodź samo mleko smakuje równie dobrze, to opcja spienionego wydaje się być bardziej atrakcyjna. Dzięki temu gadżetowi, możemy poczuć się jak prawdziwy barista, a nasza kawa będzie smakować, jakby była prosto z kawiarni.
Rodzaje spieniaczy do mleka
Dostępne jest kilka rodzajów spieniaczy do mleka. Najczęściej możemy spotkać spieniacz ręczny, który spienia mleko w naczyniu i do jego użycia wymagana jest nasza ingerencja. Jest to najtańsza i najmniejsza opcja. Innym dostępnym rodzajem jest spieniacz elektryczny. Dany model podgrzewa i spienia mleko. W przypadku tego rodzaju wystarczy wlać tylko mleko do odpowiedniego pojemnika, a resztę zrobi on sam, gwarantując piankę o idealnej konsystencji. Jeżeli pijemy kawę codziennie i lubimy eksperymentować z jej smakiem, będzie to dla nas najlepsza opcja. Innym rodzajem jest spieniacz tłokowy do mleka, który jest wyposażony w specjalny tłok. Za jego pomocą spienia on mleko, jednak nie jest to najszybsza opcja. Dodatkowo wymaga ona siły naszych mięśni.